“Κλειδώνουμε” το προφίλ του παιδιού μας στο Facebook

Η καθημερινή παρουσία των παιδιών στο Facebook είναι γεγονός. Όπως γεγονός είναι και το ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με το προφίλ τους. Ιδού μερικές απλές συμβουλές για ένα καλά προστατευμένο παιδικό προφίλ στο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο.
03/06/2015
Facebook για παιδιά

Facebook, ο  δικτυακός τόπος συνάντησης εκατομμυρίων Ελλήνων (άνω των 4 εκατ. πλέον) και, κακά τα ψέματα, η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια πολλών από αυτούς. Ποστάρουμε, σχολιάζουμε, ανεβάζουμε φωτογραφίες, video και κάνουμε likes κατά ριπάς.

Τι άλλο κάνουμε όμως με αυτό τον τρόπο και μάλιστα άθελά μας πολλές φορές; Αποκαλύπτουμε προσωπικές πληροφορίες και μοιραζόμαστε στοιχεία και “μυστικά” που πιθανότατα δεν θα θέλαμε να δουν οι άλλοι για εμάς. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει ανησυχητικές, μάλιστα, προεκτάσεις όταν έχουμε να κάνουμε με λογαριασμούς ανηλίκων και παιδιών στο Facebook. Και αυτό γιατί οι νεαροί χρήστες λόγω ενθουσιασμού εμφανίζονται πιο απρόσεκτοι όταν βυθίζονται στον κόσμο των social networks, αφήνοντας να διαρρεύσουν προσωπικά στοιχεία, τα οποία καλό θα ήταν να παραμείνουν προσωπικά για πάντα.
 

Ιδού, λοιπόν, μερικές σύντομες και βασικές πληροφορίες για το πώς θα μπορέσουμε να “κλειδώσουμε” ένα Προφίλ στο Facebook, ώστε να βλέπουν τα προσωπικά μας στοιχεία μόνο όσοι πρέπει ή τουλάχιστον όσοι εμείς κρίνουμε ότι πρέπει. Άλλωστε τα εν οίκω μη εν δήμω.
 

- Καταρχήν προσέχουμε τί δημοσιεύουμε στις Βασικές Πληροφορίες του προφίλ μας (Ημερομηνία Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση, Τόπος Διαμονής και Τόπος Καταγωγής κ.λπ.) Τα στοιχεία αυτά φαίνονται “αθώα” αλλά συνήθως τα συσχετίζουμε – κακώς – με κωδικούς email κ.ά.
 

- Μεταβαίνουμε στις Πληροφορίες (κάτω από την φωτογραφία εξωφύλλου) όπου και βλέπουμε τις Βασικές Πληροφορίες ενός προφίλ.
 

- Κλικάρουμε μία προς μία τις πληροφορίες που έχουμε ανεβάσει και είτε τις επεξεργαζόμαστε ή αν κάποια από αυτές είναι πολύ προσωπική την διαγράφουμε.
 

- Δεν δημοσιοποιούμε ΠΟΤΕ σε προφίλ κάποιο email ή τηλέφωνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
 

- Όσες πληροφορίες του προφίλ παραμείνουν στη θέση τους επιλέγουμε να τις βλέπουν μόνο οι Φίλοι μας, ούτε καν οι Φίλοι των Φίλων μας.
 

- Άλλο σημαντικό αλλά έμμεσο στοιχείο ενός Προφίλ είναι οι Φίλοι.  Στο πεδίο Φίλοι κάτω από την φωτογραφία του εξωφύλλου, πατάμε το εικονίδιο Διαχείριση. Στο μενού που θα αναδυθεί μεταβαίνουμε στην Επεξεργασία Απορρήτου. Στο “Ποιοι μπορούν να δουν τη λίστα των φίλων σας” επιλέγουμε Φίλοι. Με τον τρόπο αυτό η λίστα Φίλων είναι ορατή μόνο από άλλους Φίλους και όχι Δημόσια σε όλους.
 

- Και οι φωτογραφίες μας, όμως, αποτελούν σημαντικό στοιχείο των προσωπικών μας δεδομένων στο Facebook. Με την ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε στο πεδίο Φίλοι, επιλέγουμε οι φωτογραφίες που έχουμε ανεβάσει – πλην της φωτογραφίας εξωφύλλου και προφίλ – να είναι ορατές μόνο από τους Φίλους.
 

- Τέλος, ιδιαίτερης σημασίας είναι και το Απόρρητο των δημοσιεύσεών μας, δηλαδή το ποιος μπορεί να τις δει. Από τις Ρυθμίσεις – βρίσκονται στο μενού που αναδύεται όταν επιλέξουμε το βέλος με φορά προς τα κάτω, πάνω δεξιά στη σελίδα μας – μεταβαίνουμε στο Απόρρητο. Εκεί επιλέγουμε το ποιοι μπορούν να βλέπουν τις δημοσιεύσεις, ποιοι μπορούν να μας στείλουν αίτημα φιλίας κ.λπ.. Επιλέγουμε και πάλι Φίλοι.
 

Ακολουθώντας τα παραπάνω βασικά βήματα εξασφαλίζουμε ένα σημαντικό βαθμό ασφαλείας όσον αφορά την “ιδιωτικότητα” ενός Facebook profile. Για αναλυτικότερες πληροφορίες, το συγκεκριμένο social network έχει ωστόσο δημιουργήσει τον δικό του οδηγό στο παρακάτω link.