Η σχέση των νέων με τα Social Media

Eίναι σχεδόν δεδομένη η ενασχόληση, αργά ή γρήγορα, των νέων ατόμων με τα social media, οπότε οι γονείς δεν πρέπει να επιδείξουν φοβική συμπεριφορά, αλλά να τους βοηθήσουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια. Οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη και εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις ικανότητες εκείνες που χρειάζονται ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις δυνατότητες των sites αυτών.
04/06/2015
Κοινωνικά δίκτυα και νέοι

Τα sites κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Facebook και Twitter είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους νέους, ακόμα και σε εκείνους που βρίσκονται σε προεφηβικό στάδιο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχουν δημιουργήσει ένα δικτυακό προφίλ, πριν ακόμα φτάσουν στη νόμιμη γι' αυτό ηλικία (13 έτη, για τα περισσότερα sites), γεγονός το οποίο δείχνει τη δυναμική και το βαθμό διείσδυσης στη νεανική κουλτούρα.

 

Μάλιστα, σε κάποια από τα social media, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν την αγαπημένη τους διασημότητα (άρα και να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που ενημερώνει και μοιράζεται), το οποίο καθιστά τα social media βασική παράμετρο ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης.

 

Τα sites κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους νέους που συμμετέχον σε αυτά, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

- Επαφή με φίλους

- Οικοδόμηση νέων κοινωνικών επαφών, με άτομα που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα

- Διαμοιρασμός περιεχομένου που εκφράζει τις ανησυχίες, τις απόψεις και τα ενδιαφέροντα

- Ανάπτυξη και έκφραση των ιδιαιτεροτήτων και της προσωπικότητας

 

Από την άλλη πλευρά, τα κοινωνικά δίκτυα ενέχουν και κινδύνους όπως:

- Το online bullying ή Cyber bullying

- Διαμοιρασμό ευαίσθητων δεδομένων

- Επαφή με επικίνδυνα άτομα

- Έκθεση σε τεράστιο όγκο διαφημίσεων, οι οποίες μπορεί να είναι ηλικιακά ακατάλληλες

- Κίνδυνος κλοπής ταυτότητας (Identity Theft)

- Σπατάλη πολύτιμου χρόνου, αντί άλλων δραστηριοτήτων

 

Μιας και είναι σχεδόν δεδομένη η ενασχόληση, αργά ή γρήγορα, των νέων ατόμων με τα social media, οι γονείς δεν πρέπει να επιδείξουν φοβική συμπεριφορά, αλλά να τους βοηθήσουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν σωστά και με ασφάλεια. Οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη και εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις ικανότητες εκείνες που χρειάζονται ώστε να κατανοήσουν τους κινδύνους και τις δυνατότητες των sites αυτών, οπότε θα ήταν καλό για τους γονείς να μιλήσουν στο παιδί τους προτού αποφασίσουν να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό, σχετικά με τα εξής:

 

- Καθορισμό κανόνων στο οικιακό περιβάλλον, σχετικά με τη χρήση των sites κοινωνικής δικτύωσης

- Τον έλεγχο τον οποίον θα έχουν οι γονείς, όσον αφορά τη χρήση του Internet

- Τους περιορισμούς του επιτρεπόμενου χρόνου στα sites αυτά, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν εφόσον η χρήση τους παρεμβαίνει στον οικογενειακό χρόνο ή σε εκείνον άλλων δραστηριοτήτων

 

Τα sites κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν, όπως είδαμε, ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής των νέων ατόμων και η γονική πρόληψη και συμβουλές, μπορούν να τα αναδείξουν ως ένα ενδιαφέρον και ταυτόχρονα απολαυστικό στάδιο της κοινωνικής ζωής του εφήβου. Παρ' όλα αυτά, εφόσον οι γονείς αισθάνονται πως τα νέα άτομα καταναλώνουν υπερβολικό βαθμό του χρόνου τους στα social media ή εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ χρησιμοποιούν τα sites αυτά, θα πρέπει να αναζητήσουν την αρωγή ενός επαγγελματία, ο οποίος θα βοηθήσει την οικογένεια και το παιδί να βρει τη σωστή ισορροπία στη χρήση του μέσου.