Εκβιασμοί και κοινωνική δικτύωση; Ας προσέχουμε καλύτερα...

Οι εκβιασμοί δεν συμβαίνουν μόνο στον αληθινό κόσμο. Ο κόσμος του Web δυστυχώς έχει γίνει προνομιακό πεδίο για εκβιαστές πάσης φύσεως. Το γεγονός αυτό αφορά πρωτίστως τα παιδιά ειδικά μάλιστα όσα έχουν συχνή και πολλές φορές απρόσεκτη παρουσία στα social media. Ας δούμε πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε.
04/06/2015
Κοινωνική δικτύωση και κίνδυνοι

Κάποτε ήταν σχετικά δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να προσελκύσει την προσοχή της μάζας. Στην εποχή μας, τα social media καθιστούν δυνατό σε όλους να γίνουν δημοφιλείς μέσω Internet, κάνοντας τους άλλους να τους ακολουθήσουν μέσω sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα MySpace, Facebook, Twitter, LinkedIn κ.ά.

 

Το πρόβλημα είναι πως η έκθεσή μας σε ένα άγνωστο κοινό, πιθανώς να έχει αρνητικό αντίκτυπο: Εκθέτοντας online την ιδιωτική μας ζωή, μπορεί να ανοίξουμε το δρόμο για πιθανούς εκβιαστές. Η τακτική αυτή που είναι γνωστή ως social media blackmail, και αποτελεί μία εγκληματική πρακτική, κατά την οποία ένα άτομο χρησιμοποιεί πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από τα κοινωνικά μέσα προκειμένου να εκβιάσει κάποιον άλλο ώστε να κάνει αυτό που του ζητάει, ειδάλλως προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία του θύματος θα εκτεθούν στο κοινό.

 

Οι απαιτήσεις του εκβιαστή δεν είναι απαραίτητα οικονομικής φύσης, αλλά και ηθικής ή ποινικής. Τα περισσότερα θύματα προτιμούν να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εκβιαστών ώστε να αποφύγουν τη δημόσια έκθεση. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 43% των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν πέσει θύματα cyber blackmail.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι social media υπηρεσίες δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Το αναπόφευκτο συμπέρασμα του κανόνα αυτού είναι πως εναπόκειται σε εμάς να προστατέψουμε το απόρρητο και την ιδιωτική ζωή, τόσο τη δική μας όσο και του παιδιού μας. Τα ακόλουθα βήματα συγκλίνουν προς αυτόν τον στόχο:

 

- Εάν δεν θέλουμε κάποια πληροφορία να γίνει γνωστή, αποφεύγουμε να την ανεβάσουμε online. Επιπλέον, δεν πρέπει να γράφουμε τις προσωπικές μας σκέψεις σχετικά με οποιονδήποτε στον social media λογαριασμό μας, μιας και μπορεί να διαβαστεί όχι μόνο από τους φίλους μας, αλλά και από άλλους που γνωρίζουν τον τρόπο να εισέρχονται παράνομα σε λογαριασμούς τρίτων.

- Αποφεύγουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες μας ή των παιδιών μας με πολύτιμα αντικείμενα, μιας και αποτελούν τον πλέον πρόσφορο τρόπο για να προκληθούν εκβιαστές, επιτήδειοι, απαγωγείς και κάθε είδους επικίνδυνα άτομα.

- Αναπροσαρμόζουμε τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, ώστε μόνο οι φίλοι μας να μπορούν να δουν τις προσωπικές μας πληροφορίες. Δεν ποστάρουμε το τηλέφωνό μας, τη διεύθυνση email, την οδό της κατοικίας μας και γενικώς τις προσωπικές μας πληροφορίες στο Internet. Σε τελική ανάλυση, οι φίλοι μας γνωρίζουν πού κατοικούμε και ποιο είναι το κινητό μας.

- Αποφεύγουμε να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε άλλον εκτός των έμπιστων φίλων μας. Σε περίπτωση νέων γνωριμιών, τουλάχιστον θα πρέπει να επιχειρούμε να επαληθεύσουμε τα στοιχεία επικοινωνίας. Ακόμα και στο Internet, ο βασικός κανόνας ισχύει: "Δεν μιλάμε σε ξένους".

- Εφόσον ένα εισερχόμενο μήνυμα φαίνεται αμφιλεγόμενο, θα πρέπει να το διαγράψουμε. Δεν θα πρέπει να κάνουμε κλικ σε links, εκτός και εάν είμαστε σίγουροι για το περί τίνος πρόκειται.

- Αποτρέπουμε τη χρήση webcams στα παιδιά και στους εφήβους, ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα παρασυρθούν και δεν θα πέσουν θύμα bullying ή εκβιασμού.