Ανώνυμη περιήγηση στον Chrome

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η πλοήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει ανώνυμα. Αρκεί να ξέρουμε τί να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.
04/06/2015
Ανώνυμη περιήγηση Chrome

Στην περίπτωση που δεν επιθυμούμε ο Google Chrome να αποθηκεύει κάποιο αρχείο με τα sites που επισκεπτόμαστε, καθώς και των αρχείων που κατεβάζουμε, μπορούμε να... επιδοθούμε στο browsing κάνοντας χρήση του χαρακτηριστικού Ανώνυμης περιήγησης (incognito mode) στον Web browser μας.

 

Ξεκινώντας, πρέπει να διευκρινίσουμε πως το παράθυρο για ανώνυμη περιήγηση διαφέρει από το κλασικό παράθυρο του browser στο εξής: Το επάνω μέρος του παραθύρου ανώνυμης περιήγησης είναι γκρι ή μπλε, ανάλογα με τον υπολογιστή ή τη συσκευή μας. Ακόλουθα, θα δούμε πώς ανοίγουμε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης, ανάλογα με τη συσκευή μας.

 

Υπολογιστής

Στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης, κάνουμε κλικ στο κουμπί για τον τρέχοντα χρήστη. Ενδέχεται να εμφανιστεί το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας ή κάποιο εικονίδιο που αντιστοιχεί στο Sign in. Ακόλουθα, επιλέγουμε Ανώνυμη περιήγηση. Εναλλακτικά, μπορούμε να πατήσουμε Ctrl+Shift+N (για λειτουργικά Windows, Linux και Chrome OS) ή ⌘-Shift-N (για Mac).

 

Συσκευή Android

Ανοίγουμε το μενού Chrome. Πιθανώς να πρόκειται για ένα εικονίδιο ή ένα κουμπί στο τηλέφωνό μας. Επιλέγουμε Νέα καρτέλα για ανώνυμη περιήγηση.

 

Συσκευή iPhone ή iPad

Ανοίγουμε το εικονίδιο μενού του Chrome και επιλέγουμε Νέα καρτέλα για ανώνυμη περιήγηση.

 

Να σημειώσουμε πως μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ ενός παραθύρου ανώνυμης περιήγησης και τυχόν τυπικών παραθύρων τα οποία έχουμε ανοιχτά. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης μόνο όταν χρησιμοποιούμε το παράθυρο ανώνυμης περιήγησης. Προκειμένου να εξέλθουμε από την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης, θα πρέπει απλά να κλείσουμε τα παράθυρα της ανώνυμης περιήγησης, κάνοντας κλικ στο "x".

 

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι η διαφορά της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης και της κατάστασης επισκέπτη, η οποία όμως είναι διαθέσιμη αποκλειστικά σε ορισμένες εκδόσεις του Chrome. Συγκεκριμένα, τόσο η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης όσο και η κατάσταση επισκέπτη αποτελούν και οι δύο προσωρινές καταστάσεις περιήγησης, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

 

Στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης δεν αποθηκεύονται cookie ή το ιστορικό περιήγησης στον υπολογιστή μας, ωστόσο μπορούμε ακόμα να προβάλουμε το υπάρχον ιστορικό μας, τους σελιδοδείκτες, τους κωδικούς πρόσβασης, τα δεδομένα αυτόματης συμπλήρωσης και άλλες ρυθμίσεις του Chrome.

Από την άλλη πλευρά, στην κατάσταση επισκέπτη, οι χρήστες δεν αποθηκεύουν ιστορικό περιήγησης ή cookie στον υπολογιστή. Επιπλέον, δεν μπορούν να προβάλουν και να τροποποιήσουν το προφίλ του κατόχου στο Chrome.

 

Μια απαραίτητη διευκρίνιση, σχετική με τις λειτουργίες αυτές είναι πως, ούτε η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης αλλά ούτε και η κατάσταση επισκέπτη μάς κάνουν παντελώς "αόρατους" στην περιήγησή μας στο Internet. Οι σελίδες που επισκεπτόμαστε, ο εργοδότης ή ο ISP μας εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη δραστηριότητα της περιήγησής μας.