Γιατί να αγοράσουμε ένα e-Reader στο παιδί μας

Είναι μια κατηγορία συσκευών από μόνο του. Και έχει ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν τα προσφέρει καμία άλλη συσκευή.
02/10/2016
Γιατί να αγοράσουμε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη στο παιδί μας

Για όσους ανήκουν στην κατηγορία των σκεπτικιστών σχετικά με την απόκτηση ενός e-reader, αλλά διατηρούν τις αμφιβολίες τους στο θέμα της μετάβασης από το "χαρτί" στο ηλεκτρονικό μέσο, ακόλουθα παραθέτουμε κάποια επιχειρήματα -από την πλευρά των γονιών, πάντα-, και με γνώμονα το πώς η απόφαση αυτή θα έχει όφελος για την οικογένειά μας.

 

1. Αντοχή υλικού

Τα παιδιά τείνουν να είναι… σκληρά με τα αγαπημένα τους αντικείμενα και το ίδιο ισχύει και με τα βιβλία τους. Μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το αγαπημένο τους βιβλίο, απλά και μόνο ελέγχοντας το βαθμό φθοράς του. Βασικό πλεονέκτημα των e-books είναι πως είναι άφθαρτα. Χάρη στις επιλογές για back-up και cloud αποθήκευσης, αφότου αγοράσουμε ένα e-book, θα παραμείνει δικό μας για όσο θελήσουμε. Σίγουρα, το ίδιο το e-reader είναι φθαρτό, αλλά μπορούμε να αγοράσουμε προστατευτικές θήκες για να μειώσουμε τους… κραδασμούς.

 

2. Ενσωματωμένο λεξικό

Πολλά e-readers περιλαμβάνουν ενσωματωμένο λεξικό, κάτι που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τα παιδιά. Όποτε έρχονται σε επαφή με μια άγνωστη λέξη (ιδίως στην περίπτωση του ξενόγλωσσου κειμένου), είναι απλή υπόθεση να επιλέξουν τη λέξη και να αναζητήσουν την ερμηνεία της.

 

3. Γράφοντας στις σελίδες

Όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά αρέσκονται να γράφουν στα βιβλία τους. Τα περισσότερα e-readers προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή, ακόμα και μέσω του πληκτρολογίου της συσκευής. Πρόκειται για εύχρηστο εργαλείο, ιδίως για τις σχολικές εργασίες, όπου οι μαθητές κρατάνε σημειώσεις, δίχως να καταστρέφουν το βιβλίο.

 

4. Μια βιβλιοθήκη παντού

Είτε ξεκινούν για ένα ταξίδι είτε για διακοπές, μέρος της ρουτίνας των γονιών ήταν να κουβαλάνε κάποια βιβλία ή περιοδικά για να απασχολούνται τα παιδιά. Τέλος, λοιπόν, στις τσάντες με τυπωμένο χαρτί που καταλαμβάνουν χώρο, προσθέτουν στην ακαταστασία, ενώ έχουν μεγάλες πιθανότητες να ξεχαστούν κάπου και να μην επιστρέψουν ποτέ στο σπίτι. Ένα e-reader θα προσφέρει πρόσβαση σε εκατοντάδες βιβλία και περιοδικά στο παιδί και όλα αυτά σε ένα μόνο αντικείμενο, το οποίο καταλαμβάνει τον ελάχιστο χώρο.

 

5. Προτιμότερο από video games

Τα παιδιά αρέσκονται να παίζουν με τα gadgets, καθώς μάλιστα οι συσκευές αυτές είναι της μόδας. Ένα e-reader βοηθάει το παιδί να ικανοποιήσει τη "δίψα" του για ένα gadget, επιτρέποντας ταυτόχρονα και στους γονείς να αισθανθούν κάπως καλύτερα, μιας και τελικά η ανάγνωση θεωρείται σαφώς προτιμότερη δραστηριότητα σε σχέση με τα βιντεοπαιχνίδια.

 

6. Χαμηλό κόστος

Εφόσον το παιδί προτιμήσει μια τέτοια συσκευή, θα ανακαλύψουμε πως ένα e-reader είναι φτηνότερο από τα περισσότερα προηγμένα μοντέλα MP3 player (τύπου iPod), αλλά και από tablets υψηλών χαρακτηριστικών. Μπορεί το e-reader να μην παίζει παιχνίδια, αλλά τα περισσότερα e-readers αναπαράγουν MP3s, στην περίπτωση που τα παιδιά θελήσουν να ακούσουν μουσική. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, οι γονείς δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για την επαναφόρτιση των μπαταριών κάθε μέρα ή δύο ημέρες, μιας και τα e-readers έχουν διάρκεια ζωής ακόμα και εβδομάδων με μία απλή φόρτιση.

 

7. Διάβασμα της επιλογής τους

Η πίεση από τους συνομηλίκους μπορεί να φτάσει ακόμα και στο τι αρέσει στα παιδιά να διαβάζουν. Δίχως ένα εξώφυλλο βιβλίου να "διαφημίζει" το περιεχόμενο, ένα παιδί μπορεί να διαβάσει σε ένα e-reader ό,τι του αρέσει, χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί ή να εκτεθεί για τις προτιμήσεις του.