Απλές συμβουλές για αυξημένη ιδιωτικότητα στο Internet

Η ασφάλεια των παιδιών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας και στο Διαδίκτυο.
04/10/2016
Απλές συμβουλές για αυξημένη ιδιωτικότητα στο Internet

Είναι εξαιρετικά εύκολο να βρούμε όποια πληροφορία χρειαζόμαστε στο Διαδίκτυο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα παιδιά. Δεν κομίζουμε γλαύκας εις τας Αθήνας αφού τα παραπάνω είναι γνωστά. Αυτό που ίσως τόσο εμείς όσο και πολύ περισσότερο τα παιδιά μας δεν ξέρουν είναι ότι το ίδιο εύκολο είναι να βρουν και οι άλλοι πληροφορίες για εμάς. Τα post που ανεβάζουμε, οι φωτογραφίες που μοιραζόμαστε ακόμα και η στιγμή που είμαστε συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, μπορούν να γίνουν κοινό μυστικό για πολλούς αν δεν προσέξουμε.
 

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για προστατεύσουμε την ιδιωτικότητα των παιδιών μας αλλά και όλης της οικογένειάς μας στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας ευαίσθητες πληροφορίες που δεν πρέπει να γίνουν κτήμα του παγκόσμιου ιστού. Ιδού τρεις από αυτούς. 
 

1. Private browsing

Οι περισσότεροι browsers διαθέτουν "private browsing" η οποία πράγματι διαγράφει τα αρχείαInternet tracking records (όπως τα browsing history, cache και cookies). Ωστόσο κάπου εκεί τελειώνει η χρησιμότητά τους, αφού το μόνο που κάνουν είναι να αποτρέπουν άλλους χρήστες που πιθανόν να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο υπολογιστή με εμάς από το να δουν που ακριβώς πλοηγούμασταν. Ωστόσο αν θέλουμε να καλύψουμε για τα καλά τα ψηφιακά μας ίχνη θα χρειαστούμε κάποιον custom private web browser, που χρησιμοποιεί τεχνικές απόκρυψης της παρουσίας μας στο Διαδίκτυο. Για τα παιδιά που έχουν συνηθίσει τον Chrome, καλές επιλογές είναι ο Epic Privacy Browser ή ο Comodo Dragon. Για όσα έχουν συνηθίσει τον Mozilla Firefox, ας δοκιμάσουμε τον T.O.R. (The Onion Router) ή τον Comodo IceDragon.
 

2. Private Search

Οι μηχανές αναζήτησης είναι, ίσως, οι πρώτες ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μας. Ωστόσο όχι μόνο παρακολουθούν τις αναζητήσεις μας αλλά χρησιμοποιούν τα στοιχεία που συλλέγουν για εμπορικό όφελος. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο προβληματικό όταν μιλάμε για ανήλικους χρήστες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στα διαφημιστικά και εμπορικά μηνύματα. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξουμε κάποια private search engines όπως οι DuckDuckGo, StartPage και Disconnect Search για τον υπολογιστή του παιδιού μας. Οι συγκεκριμένες μηχανές αναζήτησης παρακολουθούν μόνο τα search results με στόχο να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.
 

3. Διατηρώντας τον έλεγχο της social παρουσίας μας

Τα social networks αποτελούν από μόνα τους μια μεγάλη πρόκληση όσον αφορά την ιδιωτικότητα των παιδιών μας στο Διαδίκτυο. Και γι΄ αυτό ακριβώς δεν πρέπει να αναρτούν τίποτα το οποίο θα τα κάνει να αισθανθούν άβολα ή θα κάνουν άλλους να αισθανθούν άβολα. Προσοχή, οι ρυθμίσεις ασφαλείας που διαθέτουν τα social networks δεν αρκούν από μόνες τους να αποτρέψουν την απώλεια δεδομένων και ευαίσθητων πληροφοριών. Απλά, αποτρέπουν αυτές τις πληροφορίες από το να γίνουν γνωστές σε όλους. Για να μη γίνουν, όμως, γνωστές ούτε στους «φίλους» θα πρέπει τα παιδιά μας να μην αποκαλύπτουν τίποτα το οποίο να εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Και αυτό είναι κάτι που μόνο εμείς μπορούμε να τους διδάξουμε.