Καλοί γονείς και στην ψηφιακή εποχή

Κάθε εποχή έχει διαφορετικές απαιτήσεις, με την σημερινή να χαρακτηρίζεται από την επέλαση της τεχνολογίας. Είναι μια νέα πρόκληση στην οποία ως γονείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.
04/10/2016
Καλοί γονείς και στην ψηφιακή εποχή

Δεν είναι μυστικό ότι τα περισσότερα παιδιά διατηρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους γονείς όσον αφορά τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών. Τι κάνουμε, λοιπόν, ώστε αφενός να βοηθήσουμε τα παιδιά μας σε έναν τομέα στον οποίο, όμως, υπερέχουν, αφετέρου να διατηρήσουμε τον ρόλο μας ως γονείς; Ο παρακάτω απλός οδηγός δίνει μερικές απλές αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικές συμβουλές. 
 

Το αλεπουδάκι και η αλεπού

Οφείλουμε καταρχήν να παραδεχθούμε ότι τα παιδιά μας ξέρουν, πιθανότατα, περισσότερα από εμάς. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας φοβίζει. Άλλωστε πάντοτε μεταξύ δύο γενεών δημιουργείται κάποιου είδους χάσμα. Ε, το σημερινό χάσμα είναι ψηφιακό. Παρόλα αυτά ο ρόλος μας ως γονείς παραμένει ο ίδιος: να καθοδηγήσουμε τα παιδιά μας με ασφάλεια σ’ ένα νέο περιβάλλον ακόμα και αν δεν το γνωρίζουμε. Πως; Πολύ απλά εγκαθιδρύουμε σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, τα αφήνουμε να μας βάλουν στην ψηφιακή τους ζωή και στη συνέχεια προσφέρουμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την πραγματική ζωή, στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα.
 

Ασφάλεια για όλους

Μπορεί να μην ξέρουμε πολλά για το Διαδίκτυο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε. Και το πρώτο που πρέπει να μάθουμε είναι το πώς θα μείνουμε ασφαλείς. Μαζί με τα παιδιά μας ενημερωνόμαστε για όλες τις λύσεις ασφαλείας που αφορούν τόσο το hardware, όσο και το software, αλλά πολύ περισσότερο την παρουσία μας σε social media, forums, blogs κ.λπ.
 

Δάσκαλε που δίδασκες

Το να δίνουμε συμβουλές στα παιδιά μας είναι και υποχρέωση αλλά και προνόμιο. Για να εισακούονται, όμως, οι συμβουλές μας θα πρέπει πρώτα να έχουμε κατακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα που θα μας καταστήσει αξιόπιστους στα μάτια τους. Σε απλά ελληνικά, δεν μπορούμε να πούμε σ’ ένα παιδί «μην ανεβάζεις φωτογραφίες σου στο Facebook» αν ο δικός μας λογαριασμός είναι γεμάτος με προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες.  
 

Όρια και εμπιστοσύνη

Θέσαμε τα όρια, σωστά; Κάναμε και τον απαραίτητο έλεγχο για να δούμε αν τηρούνται. Σειρά τώρα έχει η εμπιστοσύνη με την οποία πρέπει να περιβάλλουμε τα παιδιά μας και τη συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο. Γιατί δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη αποκτάμε τον σεβασμό τους, και ως γνωστόν είναι καλύτερο να μας σέβονται παρά να μας φοβούνται.
 

Η ψηφιακή πραγματικότητα είναι ένας χώρος που μπορεί να γίνει αρκετά τρομακτικός. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να είμαστε παρών και εκεί βοηθώντας τα παιδιά μας να μη χαθούν στον τεχνολογικό λαβύρινθο και τις παγίδες που ενδεχομένως κρύβει.