Oι φύλακες - άγγελοι του Διαδικτύου

Επειδή και στο Διαδίκτυο η παρανομία υφίσταται, ιδού σε ποιες αρχές πρέπει να απευθυνθούμε αν εμείς ή τα παιδιά μας βρεθούν σε κάποιου είδους διαδικτυακή παγίδα.
04/06/2015
Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ο ρόλος της Αστυνομίας για τα φυσικά ή "συνηθισμένα" εγκλήματα ή παραβατικές συμπεριφορές είναι σχεδόν για όλους μας σαφής. Αν μας κλέψουν, αν μας απειλήσουν, αν μας κάνουν κακό κ.λπ., ξέρουμε που απευθυνόμαστε. Η κλήση στην Αστυνομία είναι συνήθως από τις πρώτες μας κινήσεις. Το λεγόμενο ηλεκτρονικό έγκλημα όμως - και λόγω την πρόσφατης εμφάνισής του – δημιουργεί στους περισσότερους από εμάς μια μικρή σύγχυση. Πότε απευθυνόμαστε στις αρχές; Πώς βρίσκουμε το δίκιο μας; Πως οι αρχές θα μας βοηθήσουν; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που ενδεχομένως μας απασχολούν.

 

Στη χώρα μας και όσο αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα, η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία με κατασταλτική αλλά και πλούσια προληπτική και συμβουλευτική δράση, είναι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία.
 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι μια υπηρεσία που συνεχώς εξελίσσεται ώστε να προλαβαίνει τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα:

* Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,

* Το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων,

* Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων και

* Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

 

Το τμήμα Γενικών Υποθέσεων ασχολείται γενικά με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στο Internet, ενώ το τμήμα Προστασίας Ανηλίκων έχει ειδίκευση σε ηλεκτρονικά εγκλήματα στο Internet που σχετίζονται με ανηλίκους. Αντίστοιχα, το τμήμα Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων ασχολείται με θέματα παράνομης διακίνησης λογισμικού (software) και ψηφιακών δεδομένων (δηλαδή της πειρατείας λογισμικού) και το τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που ασχολείται με τις υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

 

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα δυο πρώτα τμήματα και ιδιαίτερα το τμήμα που έχει επιφορτιστεί με τις υποθέσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων είναι και οι πλέον κρίσιμες υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τα παιδιά μας, ενώ και το τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών ενδέχεται να μας αφορά.

 

Το πιο κρίσιμο σημείο όταν αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μας και την ασφάλειά του στο Internet, είναι το να αποφασίσουμε αν θα πρέπει να δράσουμε ακαριαία ή αν θα πρέπει να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία. Αυτή είναι ίσως η κρισιμότερη και δυσκολότερη απόφαση για έναν γονιό ή κηδεμόνα.

 

Αν το πρόβλημα που αντιληφθούμε είναι ξεκάθαρο και απαιτεί άμεση αντίδραση τότε είτε τηλεφωνικά στο 11188 είτε μέσω email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr μπορούμε να κάνουμε την καταγγελία μας και οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μας κατευθύνουν για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.

 

Ωστόσο ακόμη και αν έχουμε απλές ενδείξεις για το πρόβλημα, χωρίς να έχουμε σαφή άποψη αν πρόκειται για απειλή ή όχι, τότε και πάλι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να μας βοηθήσει συμβουλευτικά και να μας κατευθύνει, ώστε οι ενδείξεις είτε να εξαλειφθούν είτε να γίνουν αποδείξεις.

 

Να αναφέρουμε ότι το λογισμικό γονικού ελέγχου ή το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι μεν απαραίτητο αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκια.

Ο εντοπισμός του προβλήματος προέρχεται από την παρατήρηση της συμπεριφοράς και το έλεγχο της χρήσης στα παιδιά.

 

Θα πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στα μέσα πρόσβασης στο Internet, που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας – υπολογιστής, tablet, κινητό τηλέφωνο. Για παράδειγμα, θα πρέπει:

* Να ορίζουμε κανόνες χρήσης που δεν παραβιάζονται.

* Να ενθαρρύνουμε τη χρήση του Διαδικτύου αλλά και να συζητάμε για τις προτιμήσεις τους σε αυτό.

* Να ασχοληθούμε οι ίδιοι και γιατί όχι να μάθουμε από τα παιδιά μας.

 

Το σημαντικότερο όλων βέβαια είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ακριβώς είναι συνήθως και ο στόχος των διαφόρων επιτήδειων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για το παιδί μας, να μην εμπιστεύεται αγνώστους, ακριβώς όπως του έχουμε διδάξει στην κανονική του ζωή. Στην ηλεκτρονική, είναι προφανές (αφού η ταυτότητα του συνομιλούντος είναι πρακτικά άγνωστη), ότι αυτή η λογική θα πρέπει να ισχύει κατά μείζονα λόγο.

 

Σημειώνουμε επίσης, πως σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η καταγγελία μας μπορεί να γίνει και στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Ιερού Λόχου 3, Μαρούσι 151 24, Αθήνα, είτε με fax στο 210-6387 666, είτε αυτοπροσώπως τις εργάσιμες μέρες 10:00 με 12:00 πμ..

 

Να διευκρινίσουμε τέλος, ότι τόσο η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν σχετίζονται με το επίσης σοβαρό θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο. Για τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει ν α απευθυνθούμε σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, όπως είναι η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α. Κυριακού" (www.youth-health.gr).