Περιορισμός λήψης Android εφαρμογών

H ανεξέλεγκτη χρήση διάφορων εφαρμογών από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα, όπως ακατάλληλο περιεχόμενο ή και κατασπατάληση χρημάτων. Γι' αυτό ας έχουμε το νου μας.
04/06/2015
Εφαρμογές android για παιδιά και γονικός έλεγχος

Εκείνο που καθιστά το Android κινητό, πηγή απόλαυσης για τα παιδιά, στις ηλικίες μεταξύ 8-12 πρωτίστως, είναι οι εφαρμογές του. Για την ακρίβεια, οι χιλιάδες διαθέσιμες εφαρμογές, οι οποίες ποικίλουν από αμιγώς ψυχαγωγικές (games), ως εκπαιδευτικές αλλά και χρηστικές.

 

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε, το Google Play Store αποτελεί τον "παράδεισο" των εφαρμογών για τα παιδιά, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα να κατεβάσουν όλες τις αγαπημένες τους apps: Τα άπαντα της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας βρίσκονται σε απόσταση ενός κλικ (ή πιο σωστά... ενός "tap"). Αυτό όμως, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για του ενήλικους, καθώς τα παιδιά τους είναι δυνατόν να έρθουν σε επαφή με περιεχόμενο που είναι ακατάλληλο για την ηλικία και τον ψυχισμό τους, αλλά και να προβούν σε μη εγκεκριμένες αγορές. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να προλάβουμε τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα.

 

Ο περιορισμός της λήψης εφαρμογών είναι η βασική "γραμμή άμυνας" που διαθέτουμε. Συγκεκριμένα, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε φίλτρα, τα οποία θα ελέγχουν τον τύπο των εφαρμογών που θα μπορεί να κατεβάσει η συσκευή. Οι εφαρμογές αξιολογούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα επίπεδα καταλληλότητας: Όλες, Για ανηλίκους, Για εφήβους και Για ενήλικες.

 

Όσον αφορά την κατηγορία που μας απασχολεί, δηλαδή "Για ανηλίκους", οι εφαρμογές σε αυτήν –σύμφωνα με το Google Play- ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιπτώσεις ήπιας φανταστικής βίας, ήπιας βίας κινουμένων σχεδίων ή άλλου είδους δυνητικά προσβλητικό περιεχόμενο. Οι εφαρμογές ενδέχεται να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας χρήστη για λόγους παροχής πληροφοριών για συγκεκριμένη τοποθεσία ή να βελτιώνουν με άλλο τρόπο την εμπειρία χρήστη, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν από κοινού τα δεδομένα με άλλους χρήστες. Οι εφαρμογές ενδέχεται να περιλαμβάνουν ορισμένες λειτουργίες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν πρέπει να εστιάζουν στο να επιτρέπουν στους χρήστες να εντοπίζουν ο ένας τον άλλο και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο στάδιο προκειμένου να γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία απευθύνεται το παιδί μας. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση φιλτραρίσματος περιεχομένου στο κινητό μας /του:

Ανοίγουμε την εφαρμογή Google Play Store. Αγγίζουμε το εικονίδιο Μενού> Ρυθμίσεις > Γονικοί έλεγχοι. Ακόλουθα επιλέγουμε την κατηγορία Για ανηλίκους. Θα μας ζητηθεί η δημιουργία PIN περιεχομένου, το οποίο θα πρέπει να εισαγάγουμε και μετά ξανά για επιβεβαίωση. Αυτό γίνεται προκειμένου να παρεμποδίσουμε τις ανεπιθύμητες αλλαγές στις ρυθμίσεις φιλτραρίσματός μας. Επιλέγουμε τα φίλτρα και πατάμε OK.

 

Ως πρόσθετο μέτρο, μπορούμε να ρυθμίσουμε την προστασία με κωδικό πρόσβασης που διαθέτει η εφαρμογή Google Play Store, ώστε να αποφεύγουμε τυχαίες ή ανεπιθύμητες αγορές. Ο κωδικός πρόσβασής μας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στο Gmail ή στο Google Play στον υπολογιστή μας.

 

Σε ορισμένες συσκευές, η προστασία με κωδικό πρόσβασης είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Εάν η προστασία με κωδικό πρόσβασης είναι απενεργοποιημένη, κάνουμε τα εξής:

 

- Ανοίγουμε την εφαρμογή Google Play Store

- Αγγίζουμε το εικονίδιο μενού Google Play Store > Ρυθμίσεις

- Αγγίζουμε την επιλογή Απαίτηση ελέγχου ταυτότητας για αγορές

- Επιλέγουμε μια ρύθμιση κωδικού πρόσβασης (Για όλες τις αγορές, Κάθε 30 λεπτά, Ποτέ)

- Πληκτρολογούμε τον κωδικό πρόσβασής μας

 

Η απενεργοποίηση της προστασίας με κωδικό πρόσβασης ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μη εγκεκριμένες αγορές. Καλό είναι να διατηρήσουμε ενεργοποιημένη την προστασία με κωδικό πρόσβασης, εφόσον έχουν πρόσβαση στη συσκευή μας παιδιά ή άλλοι χρήστες.