Παιδιά με ειδικές ανάγκες και Web

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ικανότητες δεν πρέπει να μένουν αποκλεισμένα από καμία δραστηριότητα. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για την τεχνολογία, η οποία αποτελεί το αλφάβητο της σύγχρονης εποχής. Ιδού, λοιπόν, πως μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση αυτών των παιδιών στον κόσμο της τεχνολογίας.
03/06/2015
Παιδιά με ειδικές ανάγκες και διαδίκτυο

Για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα σωστά εργαλεία μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Τα παιχνίδια, οι εφαρμογές και οι συσκευές προσφέρουν πρόσβαση, πληροφορίες και κατάλληλα εργαλεία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό, προβλήματα συγκέντρωσης, όρασης ή ακοής κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε πώς να ρυθμίσουμε τη συσκευή του παιδιού μας, να ενδυναμώσουμε τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά και να καθορίσουμε τα βέλτιστα ψηφιακά μέσα για τις ανάγκες της οικογένειάς μας.
 

Ρυθμίσεις πρόσβασης

Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να παραμετροποιήσουμε τη συσκευή μας για άτομα με ειδικές ανάγκες, και τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός παιδιού με προβλήματα του είδους αυτού. Μπορούμε να βρούμε τις ρυθμίσεις αυτές στο ειδικό πεδίο ρυθμίσεων της συσκευής μας, ενώ είναι διαθέσιμες τόσο για iOS όσο και για Android συσκευές.

Συγκεκριμένα, μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με προβλήματα όρασης, ακουστικές δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, προβλήματα αυτισμού, διαταραχής της γλωσσικής έκφρασης, προβλήματα μη λεκτικής επικοινωνίας, απουσίας συγκέντρωσης κ.ο.κ.

Μπορεί οι ρυθμίσεις πρόσβασης των Android και iOS συσκευών να είναι διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά παραμένουν οι ίδιες εντός του πλαισίου ενός κοινού λειτουργικού συστήματος. Θα πρέπει να ελέγξουμε τις επιλογές της καθεμιάς πλατφόρμας, προκειμένου να καθορίσουμε ποιες είναι οι καταλληλότερες για το παιδί μας.
 

Παραθέτουμε ακόλουθα κάποιες από τις πλέον κοινές αναπηρίες και τις βασικές ρυθμίσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:
 

Όραση

- Τα VoiceOver (για iOS) και το TalkBack (για Android) προφέρουν τις εντολές του παιδιού, προσφέροντας ακουστικό feedback των ενεργειών που το παιδί εκτελεί στη συσκευή του.

- Οι ειδικές συσκευές τύπου Braille (και για τις δύο πλατφόρμες) μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth.

- Το Invert Colors (για iOS) βελτιώνει την καθαρότητα της οθόνης με υψηλότερη αντίθεση (contrast).

- Τα Zoom (για iOS) και Magnification Gestures (για Android) είναι εξαιρετικά εργαλεία που μεγεθύνουν οτιδήποτε υπάρχει στην οθόνη.
 

Ακοή

- Οι συσκευές iOS και Android συνδέονται σε ακουστικά βοηθήματα μέσω του Bluetooth.
 

Ακουστικές διαταραχές, διαταραχές συγκέντρωσης, δυσλεξία

- Το Speak Selection (για iOS) μας επιτρέπει να αλλάξουμε την ταχύτητα της ομιλίας και υπερτονίζει συγκεκριμένες λέξεις. Το Dictation (για iOS) μεταφράζει την ομιλία σε κείμενο και αποδεικνύεται εξαιρετικό για παιδιά με δυσλεξία ή άλλα γλωσσικά προβλήματα έκφρασης. Το εργαλείο αυτό διαθέτει δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης και εναλλαγής πεζοκεφαλαίων.

- Το Captions (για Android) προσφέρει υποτιτλισμό σε διαφορετικά modes (ομιλία, κείμενο και ύφος), ώστε να καλύψει τις ανάγκες μας.
 

Αυτισμός

-Τα Guided Access (για iOS) και το περιορισμένο προφίλ χρήστη (γα Android), περιορίζουν προσωρινά την πρόσβαση στη συσκευή, μία εφαρμογή τη φορά, βοηθώντας τα παιδιά με αυτισμό ή με άλλα προβλήματα συγκέντρωσης και αισθητηριακής αντίληψης να παραμείνουν προσηλωμένα στην εργασία ή στην τρέχουσα εφαρμογή που χρησιμοποιούν. Δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξουν εφαρμογή, εκτός και εάν δώσουμε εμείς το password.