Αγοράζοντας το πρώτο tablet για το παιδί μας

Επειδή τα tablets έχουν πλέον το ρόλο του απαραίτητου οικογενειακού gadget, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέξουμε το πρώτο tablet για τα παιδιά μας.
05/06/2015
Tablet για παιδιά: Κρίτηρια επιλογής

Δεν είναι μυστικό πια! Tα περισσότερα παιδιά μεταξύ 8 και 12 ετών αποκτούν την ικανότητα να χειρίζονται με χαρακτηριστική άνεση ένα tablet. Έτσι, δεν αποκλείεται ήδη να έχουμε βρει πάνω στην οθόνη της συσκευής μας τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές γεμάτες... παγωτό, λαδιές και ό,τι άλλο φαγώσιμο μπορεί κανείς να φανταστεί. Μήπως, λοιπόν, ήρθε ο καιρός για να αποκτήσει το βλαστάρι μας το δικό του tablet; Και αν ναι πως θα αποφασίσουμε ποιο είναι το κατάλληλο. Ιδού ένας σύντομος οδηγός που θα μας βοηθήσει στην επιλογή της κατάλληλης συσκευής για παιδιά 8-12 χρονών.

 

Το tablet, όπως και κάθε άλλο προϊόν τεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά για παιχνίδια, για διασκέδαση, για εκπαιδευτικούς λόγους, ή για απλό σερφάρισμα στο Internet. Το υπουργείο παιδείας έχει διαθέσιμο σχετικό υλικό και αρκετά σχολεία έχουν διαθέσει tablet στους μαθητές τους επιτρέποντας την διαδραστική μάθηση. Επίσης υπάρχουν αρκετές σχετικές εφαρμογές που κάνουν την μάθηση διασκέδαση. Όπως όμως όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, έτσι και η χρήση του tablet απαιτεί κάποια προσοχή και θα πρέπει να γίνεται με ορισμένους βασικούς κανόνες, στους οποίους περιλαμβάνεται η διάρκεια και η ώρα χρήσης (π.χ. όχι εις βάρος του διαβάσματος), η σχετική προσοχή στο Internet και στα κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.

 

- Ανθεκτικότητα

Ακόμα και αν ένα παιδί είναι εξαιρετικά προσεκτικό καμία ηλεκτρονική συσκευή δεν πρόκειται να γλιτώσει την πτώση από τα χέρια του. Κατά συνέπεια τα που προορίζονται για παιδική χρήση πρέπει να είναι και κατάλληλα εξοπλισμένα. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά μοντέλα με ενσωματωμένα «κοστούμια» προστασίας από μαλακά υλικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να αγοράσουμε μια θήκη από καουτσούκ ώστε να ντύσουμε τη συσκευή, οπότε πριν αγοράσουμε οποιοδήποτε μοντέλο κάνουμε μια έρευνα αγοράς για να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει και η αντίστοιχη θήκη.

 

- Μέγεθος

Εδώ η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά 8-10 ετών θα βρουν τα 7ιντσα και 8ιντσα μοντέλα πιο χρηστικά λόγω μεγέθους. Αντιθέτως, μετά τα 10 έτη τα χέρια των παιδιών έχουν μεγαλώσει αρκετά ώστε να μην κουράζονται από τη χρήση ενός 9ντσου ή ακόμα και 10ιντσου μοντέλου.

 

- Ισχύς και μπαταρία

Αν το παιδί μας έχει μυηθεί στον κόσμο των χρησιμοποιώντας το δικό μας, τότε... την «πατήσαμε». Είναι ήδη εκπαιδευμένο σε αξιοπρεπείς επιδόσεις και αυτονομία οπότε αν του αγοράσουμε κάποια συσκευή υποδεέστερων δυνατοτήτων σύντομα θα καταλάβει τη διαφορά στην απόκριση των εφαρμογών και δεν θα γλιτώσουμε τη γκρίνια. Αντίθετα, ένα παιδί που δεν έχει καλομάθει στη -κατηγορία συσκευών μπορεί να συμβιβαστεί και με κάτι απλούστερο.

 

- Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα ενός πάει πακέτο με τις εφαρμογές και τα που το συνοδεύουν. Κατά συνέπεια επιλέγουμε με λειτουργικό σύστημα που διαθέτει πολλές παιδικές εφαρμογές και ακόμα περισσότερα παιχνίδια, ειδικά μάλιστα ένα είναι δωρεάν. Αν μάλιστα διαθέτει και μεγάλη γκάμα ακόμα καλύτερα. Ένα προϊόν που αξίζει της προσοχής σας είναι το MLS iQTab Kido, περισσότερα για το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Πρόκειται για ένα μοντέλο με οθόνη 7 ιντσών, διπύρηνο επεξεργαστή για άνετη λειτουργία και προεγκατεστημένο ειδικό περιεχόμενο για παιδιά. Μέσω του ειδικού λογισμικού που διαθέτει, μπορούμε να στέλνουμε mail μόνο με τη φωνή μας (Talk&Email) ή ακόμη και να ποστάρουμε στο Facebook με τον ίδιο τρόπο (Talk&Post). Επιπλέον, οι γονείς μπορούμε να το ρυθμίσουμε ώστε μόνον εμείς να έχουμε πλήρη πρόσβαση (τόσο στο λειτουργικό όσο και στο παιδικό περιβάλλον), ενώ παράλληλα, η συσκευή περιλαμβάνει προεγκατεστημένα παιχνίδια, βιβλία, βίντεο και εφαρμογές μελέτης για παιδιά, όλα στα Ελληνικά!

 

- Κόστος

Ο συγκεκριμένος παράγοντας είναι σε άμεση συνάφεια με όλους τους παραπάνω. Είναι λογικό ότι όσο πιο ακριβό είναι ένα , τόσο πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο είναι. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα χρησιμοποιηθεί από παιδί ηλικίας 8-12 ετών. Οπότε επιλέγουμε μια συσκευή, χωρίς πολλές εκκεντρικότητες (περιορίζοντας έτσι και την έμφυτη διάθεση επίδειξης που πολλοί από εμάς διαθέτουμε) αλλά και χωρίς σκανδαλώδεις υποχωρήσεις στην ποιότητα. Πάν μέτρον άριστον.