Πότε το παιδί μας χρειάζεται κινητό;

Ένα δύσκολο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς, χωρίς όμως εύκολη απάντηση. Υπάρχουν ωστόσο μερικές απλές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι στο ενδεχόμενο το παιδί μας να αποκτήσει το πρώτο του κινητό τηλέφωνο.
05/06/2015
Κινητό για παιδιά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό: Τα κινητά τηλέφωνα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να είμαστε σε επαφή με τα παιδιά μας οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Αλλά είναι το παιδί μας αρκετά μεγάλο ή ώριμο για να αποκτήσει κινητό τηλέφωνο; Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς, χωρίς ωστόσο να έχει μια εύκολη απάντηση. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

 

Ποια παιδιά χρειάζονται πραγματικά ένα κινητό τηλέφωνο;

Ενώ το ερώτημα χρήσης κινητού τηλεφώνου τίθεται συνήθως με βάση την ηλικία, το ζήτημα κανονικά θα έπρεπε να τίθεται με βάση τις δραστηριότητες ενός παιδιού εκτός «προστατευμένου» περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που χρειάζονται κινητό τηλέφωνο είναι τα παιδιά που μετακινούνται πολύ χωρίς παρουσία συνοδού ή τα παιδιά που βρίσκονται πολλές ώρες σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση το κινητό λειτουργεί όπως ακριβώς και στους ενήλικες: Είναι ένας άμεσος τρόπος πρόσβασης και επικοινωνίας σε περίπτωση που παραστεί η οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Η ηλικία σαφώς παίζει ρόλο αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την περίπτωση. Είναι μάλλον προφανές ότι ένα παιδί 5 χρονών δεν θα πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο. Στοιχεία, επίσης, της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας δείχνουν ότι το 86,5% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο. Όμως ένα παιδί 10 ή 11 χρονών που δαπανά πολλές ώρες σε μετακινήσεις ανάμεσα σχολείο και δραστηριότητες, χρειάζεται πολύ περισσότερο ένα κινητό τηλέφωνο από ένα παιδί 14 χρονών που το φέρνει στο σπίτι το σχολικό λεωφορείο.

 

Πότε τα παιδιά είναι έτοιμα για το πρώτο κινητό τους;

Είναι σαφές ότι ένα κινητό τηλέφωνο προσφέρει εξαιρετικά πλεονεκτήματα και ευκολίες, όπως για παράδειγμα η άμεση επικοινωνία ανά πάσα στιγμή, αλλά και η δυνατότητα εντοπισμού του παιδιού μέσω της συσκευής, αλλά από την άλλη μεριά, εξακολουθεί να είναι ένα μέσο επικοινωνίας που ενδεχομένως κάποιος τρίτος θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί κακόβουλα, ενώ βέβαια πάντα υπάρχει και το θέμα της αλόγιστης χρήσης, είτε αυτή αφορά στο Internet και στις εφαρμογές (επομένως, μπορεί να συνδεθεί και με θέματα χρεώσεων), είτε στο διαρκές gaming και στην πιθανότητα εθισμού.

Επομένως, θα πρέπει και σε αυτό το σημείο να σκεφτούμε πέρα από την ηλικία του παιδιού μας. Η ωριμότητά του είναι αυτή που θα καθορίσει την απόφασή μας.

Η αγορά ενός κινητού τηλεφώνου είναι ένα πρώτο βήμα ανεξαρτησίας και θα πρέπει να συνοδευτεί από ερωτήσεις του τύπου «είναι υπεύθυνο με τα πράγματά του, μπορεί να διαχειριστεί τις ελευθερίες που του δίνω, χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές με ασφάλεια»; Αυτοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν αν ένα παιδί «αξίζει» ένα κινητό τηλέφωνο και όχι το πόσα κεράκια έχει σβήσει  στην τούρτα.

Επίσης, το παιδί μας θα πρέπει να έχει την ωριμότητα να μην επιδεικνύει τη συσκευή του, ώστε να μην αποτελεί στόχο επιτήδειων και φυσικά να μην χαρακτηριστεί.

 

Τι κινητό να αγοράσω για το παιδί μου;

Ναι, μπορούμε ακόμα να αγοράσουμε ένα τηλέφωνο που δεν περιλαμβάνει κάμερα, πρόσβαση στο Internet και παιχνίδια. Βέβαια, σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη γκρίνια παρά θα έχουμε λύσει ένα πρόβλημα, οπότε η αγορά ενός smartphone θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, ακόμη και αν το πρώτο κινητό του παιδιού μας είναι ένα απλό "feature phone".

Άλλωστε, ένα smartphone μπορεί να ρυθμιστεί και να ελεγχθεί πολύ καλύτερα από τα υπόλοιπα κινητά, ενώ υπηρεσίες όπως το Smile της Cosmote θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τα πράγματα, ακριβώς όπως εμείς θέλουμε.

Για παράδειγμα, μέσω της υπηρεσίας Smile (θυμίζουμε ότι το Smile αποτελείται από τον συνδυασμό ενός app για το κινητό μας -ή πιο σωστά, αυτό του παιδιού μας- και την αντίστοιχη υπηρεσία διαχείρισης μέσω Internet), μπορούμε και ορίζουμε σαφή όρια χρήσης, όπως για παράδειγμα το ποιοι μπορούν να καλέσουν το παιδί μας αλλά και το ποιους μπορεί το ίδιο να καλέσει, ποιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κ.α.